NEWS

Austrija dobija milione iz EU fonda solidarnosti

Austrija bi zbog poplava u avgustu 2023. trebala dobiti 5,2 miliona eura iz EU fonda solidarnosti, predložila je to Komisija EU. Prije isplate novca moraju se dogovoriti Vijeće država EU i EU parlament.

Vlasti u Bruxellesu žele podijeliti ukupno milijardu eura u pet zemalja koje su bile pogođene prirodnim katastrofama 2023. godine.

Slovenija, koja je takođe bila pogođena velikim poplavama u augustu prošle godine, trebala bi dobiti 428,4 miliona eura. Komisija želi osloboditi gotovo 447 miliona za Italiju: zbog poplava u Emiliji-Romagni (maj 2023.) i Toskani (jesen 2023.). Grčka bi trebala dobiti 101,5 miliona, Francuska 46,7 miliona.

Novac će se koristiti za pokrivanje dijela troškova hitnih mjera, uključujući popravak oštećene infrastrukture, zaštitu kulturne baštine i provođenje radova čišćenja.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala