NEWS

Austrija šalje 3,5 miliona eura zemljama pogođenim ratom

Austrija priprema novi paket pomoći za medicinsku njegu u ratnim zonama, najavio je ministar zdravstva Johannes Rauch. Ukupna vrijednost paketa je 3,5 miliona eura.

Navedenih 3,5 miliona eura biće podijeljeno. Oko milion eura otići će na hitnu medicinsku pomoć civilnom stanovništvu u Gazi: “Situacija je posebno dramatična u Gazi. Uništene bolnice i blokirani koridori za pomoć: tamo je hitno potrebna naša pomoć kako bismo osigurali medicinsku njegu”, rekao je Rauch.

Dodatnih 500.000 eura biće stavljeno na raspolaganje za evakuaciju teško povrijeđenih ljudi i pacijenata kojima je hitno potrebno liječenje u sigurnim područjima. Drugi milion otići će na projekte u Ukrajini i susjednoj Republici Moldaviji. Sredstva su namijenjena borbi protiv zaraznih bolesti poput tuberkuloze.

Preostali milion bio bi dostupan za potporu zdravstvenoj njezi za izbjeglice u Libanonu i Jordanu. Prema Rauchovim riječima, tamošnji zdravstveni sistem je na granici. Razlog tome je povećani prihvat 1,5 miliona izbjeglica iz Sirije.

Ovaj paket pomoći namijenjen je projektima humanitarne pomoći koje vode Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR). Međutim, ovaj je paket samo dio onoga što je Austrija stavila na raspolaganje od napada Hamasa 7. oktobra 2023. Ukupan iznos je oko 32 miliona eura, koji su prikupljeni za humanitarnu pomoć stanovništvu u Gazi.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala