NEWS

Graz: Roditelji pri upisu u vrtić biraju između šest opcija za pol djeteta

Upisni obrazac za dječje vrtiće u Grazu trenutno je u centru rasprave, jer postoji šest različitih kategorija za odabir pola. Roditelji mogu izabrati svom djetetu pol između: muški, ženski, različiti, interni, otvoreni i nespecificirani. Ta činjenica trenutno izaziva brojne rasprave u glavnom gradu Štajerske.

 „Jasno mi je: biološki postoje dva pola. Tačka. Sada možemo raspravljati o tome treba li postojati treća mogućnost registracije za punoljetne osobe, za pojedinačne slučajeve koji se ne osjećaju ni jednom od te dvije kategorije”, komentar je ÖVP-ovog gradskog vijećnik Kurt Hohensinner, koji je odgovoran za obrazovanje. Otvaranje ovog rodnog pitanja u vrtićima je “potpuno pogrešno”, smatra Hohensinner.

Regulativa seže do presude Ustavnog suda iz 2018. godine, kojom je izmijenjen registar “građanskih pitanja”. Mogućnosti odabira uvedene su u obrazac 2022. Od tada se navodi da nijedno dijete nije imalo označenu treću opciju osim “muško” ili “žensko”. Helmut Schmalenberg, voditelj predsjedničkog odjela, kaže da će se izbori temeljiti na onome što odredi savezno zakonodavno tijelo. Opcija “bez odgovora” takođe ima za cilj jamčiti da se niko ne osjeća pod pritiskom.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala