NEWS

Istorijska pobjeda FPÖ-a i politička neizvjesnost

Na parlamentarnim izborima 2024. godine u Austriji, Slobodarska partija Austrije (FPÖ) ostvarila je istorijsku pobjedu, prvi put postavši najjača politička snaga u zemlji, osvojivši 29,2 % glasova. Ovo je značajan porast podrške za ovu desničarsku partiju, koja je zabilježila rast od čak 13 % u poređenju sa prethodnim izborima. Ovaj rezultat označava prekretnicu u austrijskoj političkoj sceni, jer FPÖ, kao radikalno desna partija, nikada ranije nije osvojila toliko podrške u parlamentu.

S druge strane, Austrijska narodna stranka (ÖVP), koja je do sada bila na vlasti, doživjela je veliki pad, osvojivši 26,5 % glasova, što predstavlja pad od 11 % u poređenju sa izborima iz 2019. godine. Unatoč velikim gubicima, ÖVP ostaje ključni faktor u formiranju nove vlade, budući da bez njihove podrške nije moguće formirati stabilnu većinu u parlamentu.

Socijaldemokratska partija Austrije (SPÖ) je sa 21 % glasova zadržala sličnu podršku kao i na prethodnim izborima, sa blagim padom od 0,3 %. SPÖ ostaje treća po snazi, dok su Zeleni zabilježili značajan pad, osvojivši samo 8 % glasova, što je smanjenje od 5,9 %. NEOS, liberalna stranka, zabilježila je blagi rast, osvojivši 9 % glasova.

Među manjim partijama, Komunistička partija Austrije (KPÖ) i Bierpartei postigle su solidan rezultat, osvojivši po 2,3 % i 2 % glasova, respektivno. Ovi izbori zabilježili su i rekordan broj birača koji su glasali putem pošte, sa čak 1,4 miliona izbornih kartica.

Politička neizvjesnost i izazovi u formiranju vlade

Iako je FPÖ ostvarila ubedljivu pobjedu, proces formiranja nove austrijske vlade neće biti jednostavan. Alexander Van der Bellen, predsjednik Austrije, sada ima zadatak da dodijeli mandat za formiranje nove vlade, ali situacija je izuzetno komplikovana. Naime, većina stranaka, uključujući i ÖVP, odbacila je mogućnost saradnje sa liderom FPÖ-a, Herbertom Kicklom, koji je ključna figura u pobjedi svoje partije. Iako je teoretski moguće formirati koaliciju između FPÖ-a i ÖVP-a, Kicklova radikalna retorika i politički stavovi čine takvu koaliciju malo vjerovatnom.

Trenutna vlada, koju čine ÖVP i Zeleni, najavila je svoju ostavku, ali će i dalje obavljati svoje dužnosti dok se ne formira nova vlada. Očekuje se da bi proces formiranja koalicije mogao trajati mjesecima, što nije neobično za austrijsku političku praksu.

Političke implikacije

Rezultati ovih izbora predstavljaju veliki zaokret u austrijskoj politici. FPÖ je sada dominantna partija, ali njeni radikalni stavovi izazivaju nesigurnost u vezi s tim ko će na kraju formirati novu vladu. Austrija ulazi u period političke neizvjesnosti dok svi ključni politički akteri pokušavaju pronaći način da formiraju stabilnu i održivu vladajuću koaliciju.

Ovi rezultati takođe odražavaju promjenu političkih prioriteta austrijskih birača, gdje su pitanja kao što su imigracija, sigurnost i ekonomija dominirala kampanjom. Ishod ovih izbora nesumnjivo će oblikovati buduću političku dinamiku i pravac kojim će zemlja krenuti.

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala