NEWS

VHS: ‘Lange Nacht der Volksbildung’, 17.09. širom Beča

Nažalost, zbog vremenskih uslova VHS je morala otkazati aktivnosti na otvorenom. Ove su označene na web stranici: www.vhs.at/langenacht. Aktivnosti u zatvorenom prostoru će se održati prema planu.

Joga za trudnice, jezici, saksofon? U utorak, 17. septembra, Bečki narodni univerzitet (VHS) predstaviće besplatno svoje programe kroz koncerte, izložbe i probne kurseve širom grada.

Za dodatne informacije i prijavu posjetite www.vhs.at/langenacht.

Tokom manifestacije “Duga noć narodnog obrazovanja”, koja traje od 16 do 22 sata, na više od 20 lokacija i specijalizovanih centara biće organizovani uzbudljivi događaji i radionice. Posjetitelji će moći da biraju među više od 150 različitih sadržaja.

Direktor VHS-a, Herbert Schweiger, izjavio je: „Ovom manifestacijom želimo i ove godine pokazati da je obrazovanje mnogo više od samog sticanja znanja – za nas je to povezano sa znatiželjom, kreativnošću, radošću i zajedničkim iskustvima. Kako bismo omogućili što većem broju ljudi da upoznaju raznolikost naših programa, pripremili smo bogat sadržaj koji će se održavati na različitim VHS lokacijama širom Beča. Srdačno pozivamo sve građanke i građane Beča da provedu popodne i veče s nama i pronađu nešto što će ih inspirisati i zainteresovati za obrazovanje.”

Posjetioci se mogu registrovati za željene kurseve na licu mjesta, ili se, inspirisani, vratiti kući i pregledati online ponudu kurseva. Zvanični početak semestra je 23. septembra.

Pronađite savršen kurs

Ako želite naučiti novi jezik, ali niste sigurni koji nivo kursa vam odgovara, 17. septembra možete na licu mjesta dobiti besplatne savjete o različitim jezicima na brojnim VHS lokacijama. Među ponuđenim jezicima su engleski, španski, francuski, njemački, češki i norveški.

Takođe, od 18 do 21 sat možete besplatno prisustvovati izložbenim radionicama za umjetnost (Schauwerkstätten für Kunsthandwerk) i zanate na Visokoj školi VHS i VHS KunstHandWerk. Instruktori će demonstrirati tehnike kao što su heklanje amigurumi figurica, savijanje origamija, obrada drveta, 3D štampa, kreativno kodiranje i inspirativna fotografija.

Osim toga, postoji niz povoljnih mini-kurseva koji će vam pomoći da pronađete onaj pravi za vas. Možete birati između saksofona (VHS Meidling), fitnes gimnastike (VHS Floridsdorf), joge za trudnice, te online kurseva mongolskog ili svahilija (VHS Brigittenau).

Pozorište, pjesma, dječije slikarstvo

Pozorišna grupa “Theodor” izvešće farsu u tri čina pod nazivom „Želi se našaliti“ Johanna Nepomuka Nestroya, uz savremene političke dodatke koje je uveo reditelj Stephan Matyus. Predstava će se održati od 19 do 21 sat u prostorijama VHS Floridsdorf.

VHS Favoriten će posvetiti tri radionice legendarnom zabavljaču Udu Jürgensu, u kojima će njegove pjesme biti reinterpretirane u različitim stilovima – opernom, rok i rep stilu. Nakon toga će rezultati biti predstavljeni, a biće organizovano i zajedničko pjevanje u čast Uda Jürgensa pod motom „Nikad nisam bio u Favoritenu“.

U okviru ‘Duge noći’, VHS Meidling će predstaviti novooformljeni “Europe VHS” s posebnim fokusom na ovu lokaciju. Od 15 do 21:30 sati posjetioci će moći uživati u raznim besplatnim sadržajima, uključujući dječji slikarski izazov, italijanski ples, pop-up knjižaru i prezentaciju knjige „Europa neu gedacht“, uz diskusiju.

VHS Rudolfsheim-Fünfhaus poziva na uzbudljivo kino na otvorenom. U saradnji s opštinskom upravom Rudolfsheim-Fünfhaus, Wohnpartner Region West i Volkshilfe Wien, biće prikazan treći film iz serijala Pink Panther iz 1968. godine: „Inspektor Clouseau – Najbolji čovjek u Interpolu!“ Projekcija će trajati od 16 do 21:30 sati na trgu ispred VHS Rudolfsheim-Fünfhaus.

Popust na VHS naučnu karticu (VHS Science Card) 

Posebna ponuda: 17. septembra, VHS naučna kartica (VHS Science Card) biće dostupna po sniženoj cijeni od 22 eura umjesto 32 eura! Uz ovu karticu možete prisustvovati na preko 300 naučnih predavanja tokom cijelog semestra. Takođe, odabrane radionice, kursevi i posebni formati biće dostupni uz sniženje ili po upola nižoj cijeni.

Za dodatne informacije i prijavu posjetite www.vhs.at/langenacht.

Foto: (c) Schedl / vhs.at

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala