NEWS

Ovo su nova granična pravila za ulazak u EU

Od 10. novembra za državljane oko 60 država, uključujući i zemlje Zapadnog Balkana stupaju na snagu nova pravila za ulazak u Evropsku uniju.

“Prilikom ulaska u EU putnici će morati predati pasoše i biti obavezni dati otiske četiri prsta i fotografisati se. Od naredne godine planirana je implementracija ETIAS-a. Ovaj sistem će obavezivati građane zemlja koji imaju bezvizni režim s EU da putem interneta apliciraju za dozvolu za ulazak. Apliciranje će uključivati unos ličnih podataka, nivo obrazovanja, zaposlenje ili eventualne informacije o kaznenim osudama ili boravcima u ratnoj zoni. Platiće taksu od sedam eura platnom karticom, a oslobođene su osobe mlađe od 18 i starije od 70 godina te supružnici i djeca državljana EU ili zemalja Šengena. Svaki član porodice moraće aplicirati posebno, grupno nije moguće”, izvijestio je reporter Deutsche Wellea Mehmed Smajić.

I dalje su na snazi pravila da putna isprava ne smije isteći najmanje tri mjeseca od planiranog povratka i ne smije biti starija od 10 godina.

Obrada dozvole za ulazak u EU

“ETIAS će omogućiti da putnici pauziraju popunjavanje aplikacije i sačuvaju promjene te nastave unos podataka u roku od 48 sati i biće dostupna na jezicima zemalja članica EU, uključujući jezike BiH, a ispunjava se isključivo latinicom. Obrada aplikacije za dozvolu traje nekoliko minuta tako da se putnici ne trebaju brinuti da će zaglaviti u birokratskoj proceduri, ali u slučaju da potraje duže putnik bi trebao dobiti obavijest u roku od četiri dana. U nekim slučajevima može se zahtijevati dodatna dokumentacija poput potvrde o rezervaciji hotela ili zaposlenju i zahtjev bi trebao biti obrađen u roku do dvije sedmice”, naveo je Smajić za N1.

Ko ne treba popunjavati ETIAS?

Formular ne moraju popunjavati osobe s važećim vizama i diplomatskim pasošima. ETIAS nudi više opcija za zahtjev. Omogućava se više ulazaka i izlazaka, ali boravak ne može trajati duže od 90 dana u roku od šest mjeseci niti dozvoljava rad u EU.

Slučaj hitnog ulaska u EU i odbijanje ulaska

“Hitni medicinski tretman, slučaj životne ugroženosti osoba i njihovih članova porodice ili prisustvo sahrani – putnik popunjava ETIAS zahtjev za ograničenu dozvolu u kojoj navodi razlog putovanja i ona se daje isključivo za putovanje u određene zemlje EU i vrijedi 90 dana”, naveo je Smajić.

Osobi koja nema ETIAS biće odbijen ulazak. Svi putnici će biti podvrgnuti graničnoj kontroli, ali i granični policajac može odbiti ulazak osobi kako ne ispunjava uslove u vezi pasoša, ako predstavlja prijetnju javnom zdravlju, ako je na potjernici ili u nekim slučajevima ako nemaju dovoljno finansijskih sredstava za boravak u EU. Ostaje skeniranje dokumenata, ali ne unosi se pečat. “Osobe kojima je odbijen ETIAS mogu ponovo podnijeti zahtjev”, naveo je Smajić.

Putovanje avionom

Osobe koje putuju avionom biće provjeravane nakon slijetanja. “Preporučuje se da aplikacija podnese čak mjesec dana prije putovanja u EU kako ne bi došlo do neželjenih posljedica”, zaključio je Smajić.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala