NEWS

Pirova pobjeda: Ni lijevi ni desni ne žele sa FPÖ u koaliciju?

Radikalno desna Slobodarska stranka FPÖ, koja je s 29,2 posto dobijenih glasova birača relativni pobjednik na saveznim parlamentarnim izborima u Austriji održanih ove nedjelje, vjerovatno neće moći sastaviti koalicijsku vladu. Drugoplasirana konzervativna Narodnjačka stranka ÖVP s osvojenih 26,5 posto smatra čelnika FPÖ-a Herberta Kickla nepoželjnim partnerom i »sigurnosnim rizikom« zbog koketiranja s nacizmom i ruskim režimom.

Poznato je da se Kickl protivi pružanju pomoći Ukrajini i želi povlačenje sankcija protiv Rusije, tvrdeći da one više štete Austriji nego Moskvi. Nedavno je sklopio savez s autoritarnim mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, jedinim čelnikom EU-a koji održava prijateljske veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom otpočetka rata.

Iako bi Kickl kao relativni pobjednik izbora mogao zahtijevati mandat za formiranje vlade od saveznog predsjednika Alexandera Van der Bellena, to nije ustavna obaveza. Uostalom, austrijski predsjednik već je izrazio rezerve prema toj mogućnosti, dok je aktualni šef austrijske vlade, kancelar Karl Nehammer iz ÖVP-a još prije izbora isključio mogućnost saradnje s vođom FPÖ-a.

Poznato je da je zbog FPÖ-a 2019. pala bivša koalicijska vlada s narodnjacima u aferi Ibiza-gate slučaja dovlačenja prljavog ruskog novca za finansiranje političkog uspona Slobodarske stranke. Kickl je tada bio ni manje ni više nego ministar unutarnjih poslova.

U analizi Deutsche Wellea (DW) podsjeća se da su desničari u Austriji Kickla najavili kao budućeg »narodnog kancelara«, što je izazvalo negativne reakcije jer se taj izraz povezuje s narativom koji je koristio nacistički režim.

DW podsjeća i da je ambiciozni Kickl postao pisac govora za nekadašnjeg šefa stranke Jorga Haidera s kojim je još osamdesetih godina započeo uspon FPÖ-a. Postao je desna ruka Strachea i pratio njegov uspon od 2005. kao glavni sekretar stranke tokom dvanaest godina. FPÖ se uz pomoć Kickla promovisao kao »socijalna narodna stranka« koja se želi prvenstveno brinuti »o interesima Austrijanaca«.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala