NEWS

Pobjeda FPÖ-a: „To je alarmantan signal“

Medijski komentari na uspjeh FPÖ-a na nacionalnim izborima u Austriji, gdje je završila na prvom mjestu…

Frankfurter Allgemeine Zeitung
“Koliko god je simbolično pitanje da li će ÖVP ili FPÖ biti najjača sila u austrijskom parlamentu, osnovni problem Austrije je bio očigledan mnogo prije nego što su prve brojke objavljene u nedjelju uveče: FPÖ, koja je ekstremno desno orijentisana, već je odavno postala centralna sila u Drugoj Republici koja oblikuje politiku zemlje i tjera druge stranke da je slijede.

I to, iako se, ili možda baš zato što se, pod vodstvom Herberta Kickla sve više radikalizovala, ne služeći se više samo starim ksenofobičnim narativima, već i najgorim uvredama prema političkim protivnicima, te nije krila svoju bliskost sa desničarskim ekstremistima. U Austriji je odavno postala gorka realnost ono što se sada događa u Njemačkoj, nakon posljednjih regionalnih izbora, dolazi iz istočnih krajeva.”

Frankfurter Rundschau
“Ovo je više od otrežnjujućeg znaka koji Njemačka prima iz Austrije. To je alarmantan signal. Jer čak i ako desničarski populisti iz FPÖ-a ne uspiju doći do kancelarske pozicije u Beču, jer je moguće formirati vladu i bez njih, ova stranka je u vrlo kratkom roku ostvarila trijumfalni povratak i postigla zapažen rezultat. A to se desilo nakon što je prije samo nekoliko godina korupcijski skandal pokazao cijelom svijetu njihov pravi karakter – a njihov novi vođa ih je od tada još više radikalizovao prema krajnjoj desnici.

Rezultat izbora bi prije svega trebao biti upozorenje za one u Njemačkoj koji se nadaju da bi ovdašnji desničarski populisti iz AfD-a mogli biti obuzdani i približeni građanskoj sceni – na primjer, kroz mogućnost njihovog sudjelovanja u vladi. Umjesto toga, Austrija ponovno pokazuje ono što je već ranije uočeno ovdje, kao i u SAD-u: skandali, neuspjesi i loše ponašanje ne štete populistima.”

Neue Zürcher Zeitung
“Prvi put, desničarski populistički Slobodari su na nacionalnim izborima osvojili prvo mjesto. Njihov vođa Herbert Kickl sada može polagati pravo na kancelarsku poziciju. Ipak, njegove šanse za to su male (…) Rezultat je u skladu s očekivanjima: Slobodari su od početka 2023. godine vodili u svim anketama. Ipak, ovo će u zemlji izazvati intenzivne rasprave u narednim tjednima.”

Politico
“Desničarska Slobodarska stranka Austrije pobijedila je u nedjelju na izborima. Ovo je prvi put od Drugog svjetskog rata da je stranka s fašističkim tendencijama pobijedila na nacionalnim izborima u ovoj alpskoj državi.”

Corriere della Sera
“Populistički i nacionalistički val, koji je već 2024. godine zahvatio Francusku, Nizozemsku i druge evropske zemlje, sada se prelio i na Beč. Ipak, FPÖ neće naći saveznike za formiranje vlade.”

Die Zeit
“Ponekad se najavljene revolucije zaista i dogode. Od kraja 2022. godine Herbert Kickl i njegova FPÖ vode u anketama u Austriji. Ništa se nije promijenilo ni na izbornoj noći: on, čovjek s krajnje desnice, koji želi postati ‘narodni kancelar’ Austrije, pobjednik je izbora u Beču. Kicklova pobjeda predstavlja prekretnicu za Austriju. (…) Iz njemačke perspektive to bi se moglo zamisliti kao da Björn Höcke ne pobjeđuje samo u Tiringiji, već već kuca na vrata kancelarije u Berlinu. Zastrašujuće? Moguće, ali od večeras je to nova politička stvarnost u Austriji.”

Augsburger Allgemeine
“Teško da može biti jasniji poraz. Crno-zelena koalicija je izgubila više od 15 posto poena – ali političke posljedice bi ipak mogle biti ograničenog značaja. (…) FPÖ s provokatorom Kicklom na čelu nesumnjivo je postigla veliku pobjedu, fokusirajući se prije svega na pitanje migracija. (…) Njegov trijumf je također upozorenje ostalim strankama u Austriji: od polarizatora s desne strane može zaštititi samo dobro upravljanje. A tu postoje problemi s obje strane Alpa.”

Economist
“Čak i ako FPÖ i ÖVP uđu u koaliciju s kompromisnim kancelarom – a ne Kicklom – vođa FPÖ-a će i dalje vući konce. Neki evropski vođe krajnje desnice, poput Italijanke Giorgie Meloni, pokazali su se pragmatičnim kad su došli na vlast, ali čini se da Kickl nije među njima. Njegov samoproglašeni uzor je Viktor Orbán, mađarski premijer, koji je od dolaska na vlast 2010. godine pretvorio svoju zemlju u kvazi-autokratiju. (…) Kickl je pametan strateg, poznat po tome što igra na duge staze. Ako se ÖVP odbije udružiti s FPÖ-om, možda neće imati ništa protiv da ostane u opoziciji i nastavi poticati političku polarizaciju. Na sljedećim parlamentarnim izborima 2029. godine, kada će imati 60 godina, imat će novu priliku.”

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala