NEWS

Porastao broj naturalizacija u Austriji u prvoj polovini godine

Broj naturalizacija u prvoj polovini godine porastao je za 66 posto. Ukupno je od januara do kraja juna austrijsko državljanstvo dobilo 11.050 osoba, dok je i istom periodu prethodne godine bilo 6.658 slučajeva.

Većina njih dolazi od potomaka žrtava nacističkog režima, pokazali su to aktuelni podaci Austria Statistik-a. Najveće grupe među njima su državljani Izraela, Sjedinjenih Država i Velike Britanije. Za one naturalizirane iz drugih razloga, najjače zemlje porijekla su Sirija, Turska i Afganistan.

Porast je zabilježen u gotovo svim saveznim državama, a svaki peti novi Austrijanac rođen je u ovoj zemlji. Samo je u Gradišću i Beču zabilježeno nešto manje naturalizacija nego u prvoj polovini 2023. godine.

Ujedno 3.244 osobe naturalizirane su nakon što su najmanje šest godina živjele u Austriji i jer su se “uspješno integrisali”.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala