NEWS

U Austriji nezaposlenost ponovno u porastu

Nezaposlenost je u Austriji porasla u septembru, pokazuju podaci Agenda Austria. U svim saveznim državama broj nezaposlenih osoba je porastao u odnosu na septembar prethodne godine. U nekim saveznim državama vrijednost je veća od 15 posto.

Salzburg, Gornja Austrija i Tirol bilježe najveći porast. Ovdje je preko 15 posto više nezaposlenih nego prošle godine. Najmanje je porasla nezaposlenost u Koruškoj i Donjoj Austriji, a u Gradišću i glavnom gradu Beču zabilježen je rast od 8,3 i 8,8 posto.

U sredini su Vorarlberg (10,7 posto) i Štajerska (13,5 posto). Prosječna stopa nezaposlenosti u cijeloj Austriji u rujnu je iznosila 10,6 posto, što je značajno povećanje u odnosu na 2023. godinu.

“Ove brojke trenutačno povećava primarno industrija, kojoj prijeti treća godina bez rasta 2025.”, objašnjava Agenda Austria. U nadolazećoj godini će troškovi rada u industriji porasti za više od četiri posto, što će ponovno povećati pritisak na tržišta rada. Austrija je uz Belgiju jedina zemlja u EU u kojoj se plate povećavaju za stopu inflacije.

Foto: Freepik

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala