NEWS

U Austriji počeli razgovori o formiranju vlade

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen počeo je konsultacije o sastavu nove vlade i to prvo sa Herbertom Kicklom, liderom krajnje desne Slobodarske partije Austrije (FPÖ) koja je na izborima osvojila najviše glasova.

Ustav ne obavezuje šefa države da mandat povjeri kandidatu najjače partije. Većina partija odbacuje mogućnost koalicije sa Slobodarskom partijom, sa izuzetkom Narodne partije Austrije koja je nagovijestila spremnost za saradnju, pod uslovom da Kickl ublaži svoju ekstremno desnu retoriku.

Koalicija Narodne partije i socijaldemokrata imala bi, sa ukupno 92 mandata, izuzetno tanku većinu u parlamentu, koji u sadašnjem sazivu ima 183 poslanika.

Prema pisanju medija, u Austriji je zato moguća tročlana koalicija koju bi uz konzervativce i socijaldemokrate pojačao i NEOS. Ulazak Zelenih u koaliciju se smatra malo vjerovatnim, jer je dosadašnja vladajuća koalicija Narodne partije Austrije i Zelenih dovela do nepremostivih razlika između dvije partije.

Predsjednik Van der Bellen rekao je poslije izbora “da prilikom formiranja vlade moraju biti poštovani temelji austrijske liberalne demokratije”.

Optimizam je, međutim, pokazao i Kickl koji je za AFP rekao da su njemu podjednako kao i predsjedniku važni demokratija, ljudska prava i slobode.

Foto: Freepik    

Možda ti se također sviđa

NEWS

Kandidatski status BiH: Ruska invazija ili domaća politika?

Bosna i Hercegovina dobila je kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, pitanje je zašto bi BiH dobila status
NEWS

Legendarni fudbaler Siniša Mihajlović preminuo: Hrabro se borio protiv strašne bolesti

Srpski trener i bivši nogometaš Siniša Mihajlović preminuo je u 53. godini u Rimu, javljaju italijanski mediji. Koliko je trajala